Continuarea colaborarii pe tema proiectului
Rezultatele obtinute in cadrul acestui proiect, care au oferit o noua perspectiva asupra studiului sistemelor de aprindere cu plasma pentru motoarele cu ardere interna, necesita continuarea activitatii de cercetare in vederea implementarii practice a sistemului propus pe un banc motor. Contactele stabilite cu diferiti parteneri industriali din Franta ne dau sperante in vederea realizarii acestui deziderat.
Pe baza rezultatelor experimentale obtinute in anul 2010, in urma definitivarii prelucrarii datelor, se vor propune inca doua lucrari stiintifice de diagnostic al plasmei produse de scanteie. Acest diagnostic se refera la determinarea temperaturii rotationale si vibrationale a particulelor, cat si a densitatii acestora existente in plasma. Prima lucrare va urmari influenta zonei de analiza spectroscopica asupra diagnosticului (regiunea celor 2 descarcari produse de bujia cu dubla scanteie a fost impartita in 5 zone, asa cum este descris in raportul stiintific), iar cea de a doua influenta formei de unda si duratei impulsurilor aplicate de sursa de alimentare conceputa asupra aceluiasi diagnostic.
Pe de alta parte cei doi parteneri implicati in acest proiect au stabilit un program de continuare a activitatilor in care vor fi implicati 2 studenti francezi, in cadrul studiilor lor de licenta si un masterand roman, implicat deja in proiect, care va incepe o teza de doctorat in cotutela intre Universitatea din Orleans (Franta) si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi din anul 2011. In cadrul vizitei pe care directorul roman de proiect o va efectua in ianuarie - februarie 2011 ca profesor invitat in laboratorul partenerului francez, acesta va stabili si supraveghea programul de lucru pentru analiza fizica si chimica a combustiei realizata intr-o incinta metalica prevazuta cu toate sistemele de masura necesare in acest sens. Viitorul doctorand va beneficia in perioada februarie - mai a anului viitor de o actiune ERASMUS in cadrul Laboratorului GREMI - Site de Bourges corespunzatoare practicii efectuate in cadrul Masterului pe care il urmeaza in acest moment la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi. Rezultatele obtinute in urma acestui stagiu vor constitui lucrarea sa de dizertatie pentru Master.
In acelasi timp conducatorii celor doua echipe de cercetare doresc depunerea unui proiect european de tip FP7 in care sa mai fie implicate, in afara lor, inca 2 parteneri: primul de la o universitate din Polonia, iar cel de-al doilea de la o universitate din Republica Ceha. Discutiile pe aceasta tema se vor finaliza pana la sfarsitul anului.